Новини

Президентът Румен Радев - гост на литургията за 150-годишния юбилей на храма в с. Труд

Президентът Румен Радев присъства на празничната литургия по повод честването на 150 години от строежа и освещаването на църквата „Света Троица“ в с. Труд.

Тя бе отслужена от пловдивския митрополит Николай на големия християнски празник Петдесетница - денят, в който Господ Исус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух.

Пред храм „Света Троица“ държавният глава бе посрещнат от областния управител Здравко Димитров, кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, кмета на с. Труд Красимир Минков и стотици жители и гости на селото.

В словото си след службата Пловдивският митрополит Николай припомни колко значима е църквата за българина и призова християните да отправят молитва на благодарност за всички, които са допринесли за изграждането на „Света Троица“.

„Храмът има огромно значение за човешкия живот, той е небето на земята. Той е отражение на вярата, надеждата и любовта на достойни Ваши предци, намерили сили, средства, възможности и преди всичко вяра, за да съградят тази църква. Църквата е здание от човешки души, на което крайъгълният камък е Господ Исус Христос. Виждайки този храм, обновен в многолетие, ние се утешаваме – че което е Божие, то е вечно. Тази сграда, не е само от камък и тухли, а е изпълнена с Божествената благодат на Светия дух. Подобава в този ден, с благодарна съвест, да си спомним за всички онези, строили този храм, да си припомним в молитва за достойните архиереи, за онзи владика осветил храма, за всички архипастири и пастири, които са служили в него.“, подчерта Негово Високопреосвещенство.

В речта си по повод 150-годишния юбилей на църквата в с. Труд президентът посочи, че християнската вяра е мост към българската идентичност.

„За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата. Убеден съм, че подкрепата на Българската православна църква има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила.", подчерта Румен Радев.

За 150-годишния юбилей на църквата „Света Троица“ кметът на община „Марица“ Димитър Иванов подари свещник и кадилница, а съветникът на президента Николай Копринков – 2 камбани, които бяха осветени след тържествената служба.

Деца от детска градина „Бисер“ зарадваха високите гости със специална празнична програма в двора на църквата.

На изпроводяк кметът Димитър Иванов подари на президента Румен Радев и на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай български розови домати и краставици – собствено производство, както и селекция от личната си градина на родни сортове плодове - кайсия, касис, бяла и червена малина.

Строителството на храма „Света Троица“ в с. Труд започва през 1866 г. и завършва през 1869 г. Инициативата за изграждането му е на първия свещеник в селото Михаил Панчев, учител в килийното училище и църковен певец. Негова съпруга е сестрата на Бащата на апостолите Иван Арабаджията.  Въпреки че по времето на турското робство, има заповед храмът да не е по-висок от джамията, заможни земевладелци от с. Труд издействали той да бъде издигнат на сравнително голяма височина – около 10 метра. През 1869 г. „Света Троица“ е осветен и отворен за богослужение.