Култура

Община” Марица” е разположена на свещена земя, пресечена от реките Марица и Стряма, която пази свидетелства за изключително богата история. Тук са разкрити над 300 паметници на културата  могили, селища, гробници, статуетки, колони. Тези открития говорят за богата история от най-дълбока древност - от времето на траките, през епохата на  римското господство до наши дни.

Многобройни са митовете, легендите и преданията за личности, като основателя на с. Маноле-Майстор Манол; рода Търневи; съратника на Дякон Васил Левски - дядо Иван Арабаджията от Царацово; за самият  Левски, пребродил селата от региона.

 

 

 

Средище на културната дейност в нашата община са Народните читалища. Със своята високо благородна и патриотична дейност те съхраняват традициите и ритуалите и поддържат жив Българския дух.

manole_ch_730

В Календара на културните прояви на Общината се вижда богатия културен живот в селата ни, изпълнен с много празници, чествания и участия с богата художествена самодейност.

При нас народната песен е благословена, традициите са живи. За седми път проведохме Националния събор за автентичен фолклор „От извора”- Труд, в който взеха участие 1500 самодейци от 41 общини.

При голям интерес премина и Втория Общински етнофестивал - „Пеем, танцуваме и живеем заедно”- Калековец - посветен на 8-ми април Международен ден на ромите с участието на 560 самодейци в шест празнични концерта.

new_image_400Подготвяме и Вторият фестивал на популярната песен - „ Марица Евровизия” в с. Граф Игнатиево -  посветен на 9-ти май Денят на Европа и на победата.

Четири читалищни библиотеки са включени в Международния проект „Глобални библиотеки” - България.

Общинските прегледи на художествената самодейност се превръщат в истински празници на народното творчество с участието на изпълнители от 4 до 84 години. Нашите самодейни състави разнасят славата на Община „Марица” по много национални и международни конкурси и фестивали.

Не сме забравили и „хората от третата възраст” - нашите баби и дядовци. По решение на Общинския съвет  на територията на Общината бяха разкрити и функционират 9 клуб на пенсионера. В тях се провеждат здравни беседи, консултации, чествания на  рождени и именни дни, развива се художествена самодейност.

img_3232_400Религията, като част от бита и културата на населението, е представена от 18 сгради на православни храмове и няколко параклиса. В много селища празничната културна обредност съвпада с религиозните празници и на тях са посветени ежегодните традиционни събори.

Официалният празник на Общината е 25 март - „Благовещение”.