Новини

Жителите на с. Костиево – признателни на кмета Димитър Иванов за мащабния ремонт на детската градина

Жителите на с. Костиево обсипаха с благодарности кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, който откри обновената детска градина „Буратино“ в селото.

Сградата, която се реконструира за пръв път след построяването й през 1972 г. , е неузнаваема след ремонта.

Забавачката е толкова променена, че децата и родителите, които влязоха за пръв път в нея ахнаха и не успяха да сдържат радостните си възклицания.

Директорката Радосвета Йонкова благодари горещо на кмета Димитър Иванов за успешно завършения ремонт.

„Благодарим Ви за всеотдайността и подкрепата от началото до края, за да видим така красива и обновена детската ни градина. Благодарим Ви господин Иванов, че ни включихте в проекта, че бяхте от първия до последния миг с нас, с децата, и с колегите от ДГ „Буратино“.  Пожелавам Ви много творчески успехи и победи оттук-нататък.“, обърна се към кмета Радосвета Йонкова.

Димитър Иванов изтъкна, че в този момент нищо не го прави по-щастлив от радостта в очите на малчуганите и припомни окаяното състояние на забавачката преди реконструкцията.

„Чувствам се удовлетворен, защото виждам колко доволни са децата. Много от Вас, си спомнят състоянието на сградата, в което тя се намираше преди старта на ремонтните работи. Радвам се, че малчуганите получават едно бижу, а родителите са спокойни, че децата им ходят в безопасна и комфортна детска градина.“, посочи кметът на община „Марица“.

Той благодари на хората от екипа на забавачката, затова че са работили неуморно и в събота, и в неделя, за да бъде отворена тя в навечерието на Международния ден на детето 1-ви юни.

„Новата детска градина е по-големият подарък, сега ще Ви дам по-малките.“, пошегува се Димитър Иванов. Той връчи на директорката 4 торби с играчки – за 4-те групи деца, озвучителна уредба, косачка за градината и обеща в най-кратки срокове в двора да бъде направена модерна детска площадка.

След празничния водосвет, отслужен от отец Георги, кметът, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, зам.-кметът Петко Чочев, директорката Радосвета Йонкова и управителят на фирмата-изпълнител „ИНМАТ София“ ЕООД Йордан Кълвачев прерязаха символично лентата.

Признателни майки от с. Костиево непрекъснато спираха кмета, за да го поздравят и да му благодарят, че децата им най-после ще ходят в детска градина със здравословна образователна среда.

По време на ремонта е укрепена конструкцията на сградата, подменени са дограмите, ел. и ВиК инсталациите, вентилацията, климатизацията и газовото стопанство, има нова топлоизолация и отоплителна инсталация на природен газ. Инсталирана е мълниезащита с изпреварващо действие, реконструирани са санитарните помещения и физкултурния салон, всички стаи са с нова мазилка и боя, ремонтирана е оградата и са сменени настилките около забавачката. На покрива има нова топло и хидроизолация, изградена е рампа за инвалиди и соларна инсталация за топла вода.

Реконструкцията е извършена със средства от държавния Национален Доверителен Екофонд (НДЕФ) и от общинския бюджет.

На събитието присъстваха и общински съветници и кметове на населени места от община „Марица“.