Обшина Марица

Кметство Войводиново

Димитър ТосевКмет

Пощенски код:4135

Село Войводивоно се намира в Горнотракийската низина на 8 км. северно от град Пловдив на надморска височина 100-199 м. Площта на селото е 1305,7 ха.  Има автобусна линия до град Пловдив.

Село Войводиново e създадено около ........ Първоначално е съществувало в местността „Дим пара”, намираща се на около километър на юг от сегашното разположение на селото, и е изградено върху основите на старо римско селище. В района могат да бъдат намерени артефакти от римско време. През този район е минавал стар римски път, използван по-късно от Османската империя. По него е превозвана турската хазна от Пловдив за Истанбул, многократно нападана от местни жители, предвождани от войводи. Многократните нападения на войводите дават името на селото и пак заради тях жителите на селището са прогонени от земите и принудени да се заселят на северозапад по бреговете на река Пясъчник. Постоянните наводнения, причинявани от реката, ги принуждават преди около 350 години отново да се преместят и заселят в земите, в които е разположено селото днес.

Първата църква на село Войводиново – „Свети Спас” – се е намирала на мястото на сегашното читалище. Новата църква на настоящето си мястото е построена през 1932 г. и е с непроменено име.

Първото училището във Войводиново – „Св. Св. Кирил и Методий” – е построено през 1879 г. То се е помещавало в една сграда с три стаи, разположена до сегашното училище. Сградата, в която се помещава днес, е построена през 1938 г., а последното разширение е направено през 1993 г. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” е средищно училище и в него се учат около 150 деца от Войводиново и Желязно. През 2009 г. се празнуват 130 години от създаването му.

Читалището в село Войводиново – „Виделина” – е основано 1928 г.  

Настоящата сграда на читалището, което първоначално се е помещавало в частна кръчма, после в сградата на училището, е построена през 1932 г. с доброволен труд на жителите на селото. В момента читалищните дейци наброяват повече от 120 души. Техните колективи участват успешно в републикански и международни фолклорни фестивали. Читалището е наградено с орден „Кирил и Методий” ІІ степен във връзка с 50-годишнината му. Към многото наград самодейците от Войводиново прибавят и златен лауреатски медал от международния фолклорен фестивал през 2006 г. в град Неделино. До читалището е построен паметник-чешма на войниците от селото, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

 В землището на селото има седем тракийски могили. Преди около 45 години две от тях са разкопани от археолози и вътре са открити каменни саркофази и колесница от древни тракийски велможи. В селото има два сондажа с минерална вода с доказани лековити качества, която след разработването им се продава в Близкия Изток и Северна Европа с наименованието „Минерал аква” и „Тракия уотър”, село Войводиново. В северозападната част - на границата на регулацията на селото, се намира лековито изворче, наречено от местните „Кайнака”, чиято вода не е изследвана, но се счита, че лекува открити рани, проблеми със зрението, стомашно-чревни заболявания. Благодарение на дарения от жители и местни фирми до изворчето е построен православен параклис.

На територията на село Войводиново се намира най-големият на Балкански полуостров стадион по конен спорт с конюшни за 160 коня и стадион-хиподрум с 5000 седящи места. На същия ежегодно се провеждат многобройни състезания от регионален и национален характер, кръг от Балканската купа по конен спорт и кръг от световната купа по конен спорт.