Обшина Марица

Кметство Труд

Красимир МинковКмет

Пощенски код:4199

Село Труд се намира в Горнотракийската низина на 11 км. северно от град Пловдив по пътя за Карлово на средна надморска височина 175 м. Площта на селото е 3965 ха. Има автобусна линия до град Пловдив и ж.п транспорт.

Село Труд е създадено под името Сгулама. През турско робство е носело името Чирпелий. С височайши указ от 31.05.1889 г в чест на Нейно Царско Величество Принцеса Климентина Сакскобургготска селото получава името Климентиново. През 1933 г. за пореден път е променено името му на Климентина, което носи до 1947 г. – годината, в която получава сегашното си име – Труд.

Първите жители са били траките, а техният главен поминък – земеделието. Отглеждали са се предимно зърнени култури, зеленчуци, от домашните животни – коне и овце.

Местната църква „Св. Троица”  е построена през 1869 г. През 2002 г. е открит нов храм – „Успение на Пресвета Богородица”.

Първото светско училище в село Труд се разкрива през 1878-1879 г. Заниманията са се водили в частни къщи. Днес училището носи името на първоапостолите, създали славянската азбука – „Св. св. Кирил и Методий”.

Читалище „Светлина”  с председател Тодор Славчев е основано през февруари 1929 г. Настоящата сграда на читалището е построена през 1939 г., благодарение на усилията и труда на населението. Откриването на читалищна сграда е последвано от бързо развитие на библиотечната дейност, закупуване на прожекционен апарат през 1940 г, обогатяване и развитие на художествената самодейност. 

Природни забележителности в землището на Труд са: вековното дърво на над 300 години, наречено „Арнаутски дъб” и местност, наречена „Гъсти могили”, включваща шест могили. В околностите на селото има още 9 могили.

Северозападно, югоизточно и южно от настоящото местоположение на селото са разкрити некрополи. В северозападния край - в местността „Бончови храсти” е разкопано тракийско светилище. Намерени са оброчни плочи с изображения на Трак, Херос и Аполон. В землището на селото е открита и колективна находка от византийски монети от V-VІ век. Находките могат да се видят в Археологическия музей на гр. Пловдив.